Diş Gıcırdatma

Tıp terminolojisinde bruksizm olarak isimlendirilen diş gıcırdatma , uyuyan bir insanın uyku durumunda dişlerini sıkarak gıcırdatması sonucunda çenesini kitlemesidir. Uyku halinde yaşanan bu durumun bazı insanlarda gündüz yaşadığı olayların etkisine bağlı kalarak meydana geldiği sanılmaktadır.
Bu rahatsızlık farkında olmadan normal insanlarda da görülmektedir. Ancak daha çok birlikte uyunulan bir gece sonucunda diğer insanlar tarafından fark edilebilmektedir. Çok önemli bir rahatsızlık olan bruksizm mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Dişlerin arasında kapanma ilişkisinden kaynaklı bozulma sonucunda oluşan bu durum, çok sık rastlanan bir rahatsızlık değildir.
Bu rahatsızlığın kaynağı olarak günlük hayatta yaşanılan her türlü sorunların içe atılarak gece uyurken yansıması olarak ortaya çıktığı sanılmaktadır. Diş gıcırdatma sebeplerinden en başta olanı stres olarak karşımıza çıkmaktadır. Yapılan araştırmalar sonunda duygusal hisler en önemli etken olduğu konusunda görüş birliğine varılmıştır.
İnsan vücudu stres belirtilerine karşı farklı tepkiler vermektedir. Bruksizmin meydana gelmesinde ve şiddetini artırmasındaki en önemli etken de stres kaynaklıdır.
Dişlerin gıcırdatılması sonucunda ağız ve dokularda farklı rahatsızlıklar meydana gelir. Dişlerin sürekli birbiriyle sürtünmesi sonucunda dişlerde aşınma meydana gelir. Çok sık gıcırdatma sonucunda özellikle ön dişlerde mikro çatlaklar meydana gelir. Çatlaklar ancak röntgen ya da mikro cihazlarla kontrol edildiğinde fark edilebilir. Yoğunlukla soğuğa karşı hassas bir durum meydana gelir ve bunun sonucunda da dişlerde ani sızlamalar olabilir. Dişlerde sallanma durumu ortaya çıkabilir yapılan sıkma esnasında aşırı basınçtan dolayı dişleri saran kemikler desteğini yitirir. Böylece dişlerin kökleri hizasındaki kemik çıkıntıları görülmeye başlanır. Dişlerin birbiriyle temas etmesi sonucunda yanağın iç bölümünde çizgiler ve kabartılar oluşmaya başlar. Bu sebeple de bu rahatsızlığı yaşayan insanlarda yanak ısırma olayı oldukça fazla görülür. Kas ağrılarından dolayı baş ağrısı da kendini göstermeye başlar.
Yukarıdaki saydığımız Sezgi Diş belirtilerinden çoğu ya da birkaçı sizlerde de varsa mutlaka en yakın diş hekimine giderek bu soruna çözüm bulmak için çalışılmalıdır. Bu amaçla stres terapisi, rahat uyuma gerçekleştirmek için önlemler, gerekirse kas gevşetici ilaçlar, hatalı yapılan diş dolgularının yenilenmesi, eksik dişlerin doldurulması, protez uygulaması gibi çözüm yollarından uygun olanları sizlere uygulanır.