Hamilelikte Diş Kaybı Olurmu?
Anne hem kendi, hem de bebeğinin sağlığı bakımından dengeli beslenmeli, yeterli ağız ve diş bakımını sağlarsa gebelik süresince de herhangi bir diş problemiyle karşılaşmamaktadır.
Hamilelikte diş kaybının başlıca nedeni östrojen ve progesteron hormonlarında ki artıştır! Bu artış ile beraber diş plakları oluşmaya başlar ve bununla beraber dişeti iltihaplanmaları gözlemlenir. Bu gibi sıkıntıların çözüme kavuşabilmesi bakımından da diş bakımlarının aksatılmadan yapılması ciddi önem taşımaktadır. Hamilelik sebebiyle sık sık atıştırma isteği duyan anne adayları, diş bakımını bu süreç zarfında ihmal etmemelidir. Ayrıca hamilelik esnasında yaşanan kusmalar sebebiyle anne adayının ağzına mide asidi gelir, bu durum doğrudan dişlere zarar verir ve diş kayıpları oluşumunu da hızlandırır. Hamilelikte diş kaybı problemini önleyebilmek adına ağız ve diş bakımına önem verilmeli, düzenli olarak diş muayeneleri yapılmalı, doğru diş fırçası, macunu ve diş ipi seçilmelidir.
Hamilelik sırasında röntgen, antibiyotik veya anestezi zararlı mı?
Ağrı kesici ilaçlar, anestezi ilaçlarında olduğu gibi firmaların dikkate alması gereken durumlardır. Tetrasiklin grubunda yer alan antibiyotikler hamilelik süresince kullanılmamalıdır. Çünkü bu ilaç, bebeğin dişlerinde renklenmelere ve lekelenmelere sebep olabilmektedir. Röntgen çekimi acil değilse tercih edilmemelidir. Fakat uygulanması acil olan bir diş tedavisi mevcutsa, anne adayına uygun bir önlük giydirilip, hızlı film uygulamasının sağlanması gerekmektedir. Ayrıca tedavi esnasında düşük doz uygulamaları da gözden kaçırılmamalıdır.
Hamilelikte ekstra ağız bakımları yapın!
Anne adaylarının hamilelik döneminde ağız ve diş sağlığına normale nazaran daha fazla önem vermesi gerekmektedir;
- Hamilelik sırasında oluşan hormon artışı, bakteri plaklarına karşı dişi daha hassas bir yapıya dönüştürür. Bu sebeple günlük diş ve ağız bakımlarının yapılması şarttır.
- Plak birikimi veya diş eti hastalıkları yaşıyorsanız, hamilelikte diş kaybıyla karşılaşmamak bakımından ağız muayenelerine dahil olmanız gerekmektedir.
- Anne adayları hamilelik dönemi günde en az 2 defa olmak üzere diş fırçası ve diş ipi kullanarak tedavi yapmaları gerekmektedir.
- Hamilelikte ağız gargaraları veya ılık tuzlu su ile gargara yapılması çok önemlidir. Ilık tuzlu sular, diş etlerini rahatlatır ve hassasiyeti azaltmaya yardımcı olur.