
Diş Kaybı
Diş kaybı ağız sağlığına fazla özen göstermemekten, diş hekimlerine belirli sürelerde gidilmemekten dolayı yaşayabileceğiniz sorunlardandır. Dişlerinizde yaşayacağınız aksaklıklar siz 30 yaşınızdayken de olabilir siz 60 yaşınızdayken de başınıza gelebilir.
Bu durumları göz önünde bulundurup ağız sağlığına yeteri kadar itimat gösterip diş hekimlerini her 6 ayda bir gitmeyi adet haline getirmeliyiz. Dişlerinizi kaybetmenizin başlıca nedenleri şu şekilde sıralayabiliriz;
Diş eti hastalığı; yapılan araştırmalar gösteriyor ki 35 yaş üzerinde olan diş eti hastaları %57’si dişlerini kaybetmektedir. Bunun sebebi olarak da diş eti hastalıklarında gingivitis ve periodontitisin bulunmasından dolayı diş kayıplarının olması çok muhtemeldir.
Periodontal hastalığın stresten, kötü ağız bakımından, diyabetten, sigara kullanımından, kalıtım nedeni ve hormonal değişiklerden meydana gelebilmektedir.
Diyabet; diş kaybında çok önemli rol oynayan diyabet aynı zamanda diş eti hastalığının en önde gelen sebepleri arasında da yerini almaktadır ve kemik kaybına neden olacağı içinde yine dişleri etkilemektedir.
Sigara kullanımı; diş kaybının en büyük etkenleri arasında eşleştirilmiştir. Yapılan son araştırmalarda bunu onaylamıştır.
Diğer sebepler; uyuşturucu kullanımı, hatalı dolgular, kemoterapi, AIDS, genetik yatkınlık, kötü beslenme, kötü yapılmış köprüler ve bazı kalsiyum önleyicilerin kullanılması gibi birçok sebep olabilir.
Diş kaybı; dişini kaybeden bir kimse diğer dişlerinin de yok olmasına ortam hazırlamış olmaktadır. Hayatlarınız boyunca sayabileceğimiz veya sayamayacağımız bir çok neden dişlerin kaybolmasına neden olacağı gibi bu tehlikeli olaya bir çözüm bulursanız diğer dişleriniz içinde iyi bir ortam hazırlamış olursunuz.
Bunun içinde diş hekimlerinize mutlaka 6 ayda bir gitmeniz gerekmekte ve dişlerinize bakım yapmayı unutmamanız gerekmektedir.